Qui són i què fan?

DASCA VIVES

Venim de Valls, som pagesos i tenim diferents cultius en finques de la família. Bàsicament tenim plantades vinya i olivera, una miqueta d’ametllers i cereals. Ens vam decidir per una producció ecològica fa uns nou anys, a l’agafar el relleu en les finques de casa i reconvertir tota la producció.

Es va començar primer de tot elaborant un vi ecològic que el fèiem10888763_1521201694801203_3697674480389153268_n tot a casa. Al veure que ens en sortíem força bé, fa uns tres anys vam decidir arreglar una masia i un petit celler, que ha requerit un esforç econòmic molt elevat, encara que una part de la maquinària ja la teníem anteriorment. Degut a la petita dimensió del celler, produïm i comercialitzem nosaltres mateixos.

Som una empresa totalment familiar, l’Alba, la meva parella, i jo ens encarreguem de tots el processos i molt esporàdicament, podem contractar algú que ens ajudi.

Tenim voluntat de créixer molt a poc a poc, per no perdre qualitat en el producte; a part de que les nostres instal·lacions no ens ho permetrien. El més important per a nosaltres és donar a conèixer el nostre producte, que la gent el tasti i el recomani. Fa uns vuit anys, es va crear una associació de pagesos ecològics de les comarques de Tarragona, precisament per ajudar al coneixement dels productes que fèiem. Un següent pas ha estat, fa tres anys, que vam decidir unir-nos uns quants productors, gent del camp. Tenim un local amb una persona que s’encarrega una mica de la distribució dels vins, verdures, fruites, llegums… que ens facilita arribar al consumidor i redueix una mica els costos de transport. En definitiva, ser més visibles i donar a conèixer els nostres productes.

 

FORMATGE DE PUJOL-ORRA

És una masoveria familiar en la que també hi viu en Josep Orra i la seva mare i ens dediquem a fer ramaderia tradicional. A en Josep li faltava una mà per poder seguir el projecte i m’hi vaig afegir. Tenim vint-i-sis vaques de munyir i un toro que pasturen pels prat o mengen herba collida per nosaltres. Aprofitem la llet per fer formatges i mantega, i si en sobra també venem llet. A banda, la veritat és que la nostra filosofia és no créixer massa. La venda la fem directament tant a particulars com a cooperatives, no tenim comercial. No volem intermediaris que ens obligui a donar una sortida elevada al10653699_1478130262441680_7066576848289150611_n producte i a augmentar la producció d’una manera desmesurada i a baixar els preus per ser competitius. No volem vendre com si fossin sabates, no ens volem convertir en una granja industrial que és a on vol portar-nos el sistema burocràtic i econòmic. A través de normatives, decrets, economia de mercat, ens volen transformar en granges tecnificades, que omplen infinitat de formularis, compren cada any maquinària nova, i es veuen obligats a vendre cada cop més car i més car. Nosaltres ens volem resistir: hem de produir d’una manera tradicional.

Nosaltres busquem el suport dels que els agrada el formatge i, naturalment cal un benefici econòmic per poder seguir el nostre projecte, però el que més ens satisfà, és que et truquin a casa i et diguin que bo que era aquell formatge que has venut.

Tenim, bàsicament, formatge de llet de vaca: de llet crua i de llet pasteuritzada. Desprès el que és important és l’elaboració: formatge tendre, madurat, molt madurat, formatge de rebost que està dos anys a casa madurant. De tota manera el més freqüent és el formatge que està dos mesos com a mínim amb procés de maduració, que és el temps necessari perquè els bacteris treballin i el formatge s’assequi.

Altres productes que estem fent, és formatge de llet desnatada, que també afavoreix que tinguem molta i molt bona mantega, i un formatge de reglet, que fem amb una recepta de la Vall d’Aosta.

No tenim cap associació de productors, funcionem com sempre ho ha fet el pagès i el ramader, amb la relació de veïns. Alguna vegada ens prestem maquinària i la compartim. Per posar un exemple, el formatge de tupí necessita una màquina per esmicolar el formatge; doncs ens deixen una màquina que s’utilitza per la matança del porc. Aquestes son les nostres relacions veïnals.

 

DÈRIA –CERVESA ARTESANA  

Sóc el Miquel Àngel Arrufat i sóc enginyer agrònom. La marca dels meus productes és Dèria i som d’Olesa de Montserrat i rodalies. Ho portem dues persones, jo mateix que faig les cerveses i melmelades i un company que és pagès que fa l’oli i el vi. La nostra filosofia és l’oportunitat i la proximitat.

La cervesa és feta artesanalment, però part de la matèria primera, no la podem aconseguir a prop. A Catalunya no és pot comprar malt. Nosaltres concretament el comprem a Alemanya. L’aigua sí que és de les fonts del voltant Montserrat i St.11150257_1564828973771808_2499732423908398989_n Llorenç de Munt. Els llúpols a vegades són collits salvatges, però la majoria és comprat. De tota manera, com he comentat, l’elaboració és totalment artesanal i de producció petita; és per aquest motiu que faig tants tipus diferents de cerveses.

El vi sí que l’elaborem amb les poques vinyes que queden a Olesa de Montserrat. Els camps són de l’altre company de l’empresa, que fa el vi a la seva masia de forma molt artesanal, amb la premsa antiga i elabora dues varietats: blanc i negre, ull de llebre i xarel·lo.

L’oli, el cultivem als camps que tenim a Olesa, Sant Andreu de la Barca i Martorell, com veieu molt a prop de Barcelona.

La producció que fem no la podem anomenar tècnicament ecològica, nosaltres li diem cultiu integrat.

A les vinyes i a les oliveres li tirem producte per combatre algunes plagues, però sempre molt poca quantitat i controlant el moment del cultiu menys perillós per afectar el fruit. Per exemple, apliquem sulfat de coure, focalitzat a algunes plantes, discriminant les plantes bones de les afectades, també passa amb algunes altres plagues com la mosca blanca de les oliveres. Podem arribar a tractar unes branques sí i altres no de la mateixa olivera; fas una lluita molt integrada.

L’únic ecològic 100% de la nostra producció, són les melmelades que són producte de l’excedent de l’hort. És tracta d’un complement, no en fem tot l’any i la quantitat té molt a veure amb el producte de temporada. Per exemple, la de tomàquet quan s’acaba, no en podem fer més fins que no hi hagi un altre cop tomàquets. En fem també de préssec, de mores, etc.

Tenim contacte amb cooperatives de consumidors a Molins de Rei, organitzem un mercat de Pagès a Olesa, venim aquí i tenim pàgina web, per poder vendre directament al consumidor.

La gran dificultat que tenim és el poc hàbit de consum que hi ha al nostre país i el poc interès pel producte de proximitat. No es valora el producte, sinó el preu. Jo conec força bé França i hi ha molta gent que compra un producte per la seva història, d’on ve, com es fa, qui ens el ven… Es crea una relació de confiança amb allò que comprem i el preu va en funció d’aquesta història. A Catalunya, encara seguim comprant els productes únicament per preu.

No tenim cultura de comprar producció de proximitat i per aquest motiu nosaltres hem de tenir productes de complement . Ens agradaria molt especialitzar-nos només en un parell de productes i que la gent els valorés per aquesta història que comentava.

Per donar-nos a conèixer , és bàsic el boca orella, establir relacions de confiança.   Procurem estalviar costos concentrant els encàrrecs i distribuint un cop al mes a Barcelona i aprofitant   els Mercats de Pagès.

 

CASANOVAS CANSALADER

Som de Terrassa, som una empresa familiar i antiga, el meu besavi ja era xarcuter i ens hem anat passant l’ofici d’uns als altres, intentant fer un producte de qualitat i ben fet.

Arribat a la nostra generació, la meva dona, la Lourdes i jo mateix vam animar-nos a buscar alguna cosa diferent i la decisió va ser producte ecològic de qualitat. En 1891087_1410841035837270_231131543_nun primer moment va ser difícil trobar una granja de porc ecològic que ens donés garantia de poder fer els nostres embotits amb la mateixa qualitat. Finalment, un ramader d’aprop de Vic, ens va facilitar el producte i vam començar a elaborar, sense additius, amb sals sense antiaglomerants, o sigui tot ecològic cent per cent.

Primer teníem poca varietat per vendre, però de mica en mica hem anat fent elaboracions diferents i més arriscades. Al tenir botiga a Terrassa, ens ha permet saber l’opinió del client, els seus gustos i preferències. Actualment fem de tot, des de pernil dolç, fuet, botifarra negra clàssica, farcida, sobrassades, etc.

Elaborar producte ecològic no és una solució només pels productors, ho és per a tothom. Els productes de proximitat, d’elaboració artesanal amb matèria prima controlada, són garanties per tenir una alimentació sana. La massificació ens porta a ser molt impersonals.

De xarcuters que facin com nosaltres, ni ha poquets; tenim relació amb col·legues d’altres localitats, però bàsicament cadascú treballa a la seva zona.

Ara, actualment tenim dues granges que ens porten molt bon producte i estem treballant força; una és una granja prop d’Olot, i una altra, a la zona de Cardona-Berga.

 

FRUITA AL PUNT BIO

Som el Miquel, en Nadal i la Gemma, tres pagesos de la zona del Segrià, la Llitera, vora l’Aragó que fem agricultura ecològica. Tenim força conreus fonamentalment fruita: pera, préssec, poma… que cultivem en camps propis i també de llogats.

Som pagesos petits, la nostra estratègia és diversificar molt els cultius, tot tipus de préssec, nectarines, paraguaios… A més, des de fa un any tenim un obrador per fer sucs ecològics de molts tipus de fruita i també de remolatxa i pastanaga. De moment els fem amb producte propi, però no descartem, més endavant, comprar a altres pagesos. Tota manera, ara per ara no és el cas, encara tenim molt camí a recórrer.

Formalment per temes burocràtics, tenim constituïda una SCP, però la veritat és que ens relacionem laboralment com pagesos que som i que comparteixen el que tenen i cullen.

Portem set anys funciCIMG2469onant junts i vivim en un entorn complicat, amb força dificultat, pròpies de la nostra professió. A part vivim en pobles diferents, a una distància d’uns quinze quilòmetres i ens obliga a tenir maquinària pròpia, difícil de compartir. Ara bé, la fabricació de sucs, la comercialització de la nostra fruita i les cistelles, ho gestionem de forma compartida.

Nosaltres pertanyem a un zona frutícola molt important, el Segrià, que dóna algun avantatge sobre altres pagesos. Podem aprofitar l’estructura de distribució que té el sector. De la nostra comarca durant la campanya de la fruita, cada dia surten dotzenes de tràilers en direcció gairebé a   tots els mercats d’Espanya i d’Europa. Això ens permet que la nostra unitat de venda, que és el “palé”, que suposa un metre quadrat en un camió, pugui enviar el nostre producte a qualsevol punt a on tenim clients, fora de Catalunya i també d’Espanya, principalment el sud de França. L’aprofitament dels tràilers és absolutament legal i no hem tingut mai cap tipus de contaminació dels nostres productes. És cert que podria passar, però de moment és impensable utilitzar transport exclusivament ecològic, el preu seria prohibitiu.

Els nostres compradors són fonamentalment cooperatives de consum i pagesos. Al tenir molta fruita de temporada, sobre tot el préssec, el consum ha de ser molt ràpid i ens obliga a tenir una distribució molt variada. Les cooperatives més importants les tenim al País Basc, hi tenim molta afinitat i relació, funcionen molt bé i són una mica diferents a les de Catalunya. Les d’aquí son molt precàries i amb poc socis. Normalment les que en tenen més, són de 30 o 40 i a la que creix una mica és produeix una escissió. Nosaltres treballem amb alguna que en té més, com son la Tòfona o Sidònia, però no n’hi ha gaires de tant grans.

En canvi les de fora, perquè us feu una idea, la de Pamplona, l’Andare són 1.900 socis, ens demanen un “palet” complet. Per subministrar a Barcelona, que està a uns 150 Km, el problema és la logística. Si hem de servir a una cooperativa de Gràcia, una de Poble Nou i una altra de S. Sadurní, no ens surten els números. De tota manera aquesta atomització. També hi ha molts petits pagesos de la zona del Baix Llobregat, que aquesta mida de cooperativa els funciona molt bé. Nosaltres som de Lleia , quasi d’un altre país.

La nostra visió també és una mica diferent. Produïm, per a pagesos i cooperatives de fora de Catalunya. Us posaré un altre exemple. Tenim un pagès d’Aranjuez, a quaranta quilòmetres de Madrid, que cultiva melons ecològics i té muntat un sistema de cistelles que distribueix per Madrid i els seus voltants, i ens demana la nostra fruita per completar les cistelles. Una cosa semblant ens passa a Navarra, amb la cooperativa Andare.

Nosaltres a part de les cooperatives tenim molt bona relació amb d’altres pagesos. Aquí al costat, podeu veure la parada de l’Ignasi Ortiga que cultiva horta, verdures, etc. Aprofitem les bones relacions per vendre. Amb els pagesos de Tarragona, tenim una furgoneta comunitària que roda per molts llocs. Penseu que arranca a Roda de Barà, baixa fins a Riudecanyes, volta per Montblanc i arriba a Lleida i uns quants pagesos entrem i sortim producte. Alguna vegada venem a grans distribuïdors, però poc, quasi sempre excedents. Els sucs és diferent, estem venent a Hortet, perquè no tenim més remei.

Ja podeu veure que el nostra sistema és molt peculiar.

 

FORMATGERIA DE TÒRREC:

Formatgeria de Tòrrec és una formatgeria familiar situada al vell mig de la Noguera Alta, a la serra prepirinenca, al punt nord de la comarca de la Noguera. El nostre obrador el tenim Vilanova de Meià i la granja la tenim a 8 kilòmetres a l’est, a Tòrrec, pedania del municipi de Meià.

Tenim una explotació de 100 cabres murcianes que tenen una producció més petita comparat amb altres races de cabres, però la seva llet és de molt bona qualitat, amb més concentració de greix i proteïna. L’alimentació, les nostres cabres l’obtenen e10387041_1449790285275678_7802453654130147544_on un 70% de la pastura diaria dels boscos del voltant de Tòrrec i dels conreus d’alfals i veça i civada que els hi sembrem i que despres embalem, el 30% restant de l’alimentacio el granulat, el comprem, el qual està lliure de transgènics.

Ara per ara no tenim certificat ecològic perquè costa uns euros que no estem disposats a pagar, no obstant Slow Food de les Terres de Lleida, qui coneix el nostre producte i sap com el fem, ens ha donat un certificat de confiança i qualitat.

Fem un formatge tou de quallada làctica, de pell florida blanca Formatge Blanch de Tòrrec) i un atre també de quallada làctica i cendrat amb carbó vegetal (el Paús de Tòrrec). Hi ha dos tipus de quallada, la làctica que fa uns formatges més tous i la enzimàtica, que fa formatges més secs i durs. A Catalunya estem copiant formatges francesos, potser per proximitat i perquè ens porten uns quants anys d’avantatge en aquest sentit. El nostre formatge també vol copiar-ne un de francès fet amb llet de vaca, nosaltres, en canvi, el fem amb llet de les nostres cabres.De totes maneres el formatge diu molt del microclima on s’ha fet, de manera que sempre s’acaben diferenciant entre ells. També estem fent llet de cabra pasteuritzada i mató, encara que aquest només l’elaborem per encàrrec normalment de restauradors, xarcuters i tothom que hi estigui interessat.

En el futur, en principi, no volem augmentar el ramat. No volem augmentar la quantitat, volem millorar la qualitat i diversificar en productes i arribar al màxim de clients de manera directa, volem un client que sàpiga apreciar la qualitat del formatge i que entengui el veritable valor que genera el formatge de pastor. Nosaltres tenim cabres no perquè sigui més rendible, sinó perquè fer formatge de pastor et permet controlar la matèria primera, la llet, imprescindible per a obtenir un bon producte final ja sigui llet, formatge, matons, recuits …